Dieta na płaski brzuch [Porada eksperta]

2013-04-05 17:08

Witam, w tym roku w czerwcu będę miała 20 lat. Moim problemem jest nadwaga. Mam 166 cm wzrostu i ważę 73 kg. Najgorszym problemem jest mój brzuch. Mam trzy ogromne wałki na brzuchu i wygląda to tak jakbym przykleiła sobie zwinięte wały okropnego tłuszczu. Stosowałam różne diety, ale brzuch ciągle wygląda, jakbym miała okropne wzdęcia. Może pani mi pomoże i zaproponuje jakąś rozsądną dietę. Żadne porady z gazet o dietach nie pomogły mi się pozbyć tych okropnych wałków... Proszę o pomoc...

Porada dietetyka
Autor: Getty Images

Witam Pani Joanno. Podstawą zgrabnej sylwetki i płaskiego brzucha jest zdrowe odżywianie i aktywność fizyczna. Aby mieć płaski brzuch, należy ćwiczyć odpowiednie partie mięśniowe. Co do diety warto unikać produktów wzdymających, jedzenia jednorazowo dużych posiłków oraz unikać źródeł cukrów prostych (glukozy, fruktozy)oraz tłuszczu trans. To właśnie one odpowiadają za odkładnie tłuszczu w obrębie pasa. Warto, aby udała się Pani do dietetyka, który dobierze dla Pani najlepszą strategię odchudzania. Póki co warto, aby wprowadziła Pani kilka poniższych zasad. 1. jedzenie regularne 5 nie dużych posiłków co 2,5-3 godziny- to nakręca tempo termogenezy poposiłkowej 2. wybieranie produktów jak najmniej przetworzonych o niskim lub średnim IG (ładunku glikemicznym). 3. Zwiększaj dania poprzez dodatek warzyw, które powinny być w każdym posiłku.Są najmniej kaloryczne i objętościowo sprawią że na talerzu będzie dużo jedzenia. Dodawaj brokuły, sałatę , marchew, paprykę, ogórki itd. 4. Stosuj triki takie jak krojenie bułki razowej czy orkiszowej na 3-4 części zamiast na dwie,. Jeżeli wybierasz chleb żytni na zakwasie krój go bardzo cieniutko. Zjadaj nie więcej niż 2-3 kromki/dobę. Talerz obiadowy w połowie zapełniaj warzywami, 1/4 niech stanowią kasza, ryz brązowy czy makaron razowy (ok 35g przed ugotowaniem) lub 2 małe ziemniaki i 1/4 mięso/ryba/strączkowe. Mięso i ryby powinny być grillowane, gotowane, smażone bez panierki (oszczędność około 200 kcal). Unikaj tez sosów (dopuszczalny jest jogurtowy). Ziemniaków nie polewaj tłuszczem i jedz w całości (mają niższe IG). Oliwę czy olej lniany do salatek dodawaj małą łyżeczką około 2 łyżeczek- 10g na 1 porcję. Jak jesteś głodna zjedz dodatkową porcje surowych lub gotowanych warzyw. 5. Kolację jedz na 2-3 godz przed snem. Unikaj wieczorem owoców. Najlepiej aby była to sałatka z rybą, jajem mięsem i warzywami lub omlet z warzywami, zupa krem czy twarożek z warzywami. 6. Pij tylko wodę i herbaty owocowe/ziołowe/ czerwoną/ zieloną.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Agnieszka Ślusarska

Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE,  główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl

Inne porady tego eksperta