Dieta po rekonstrukcji więzadła krzyżowego [Porada eksperta]
Zbliża się termin rekonstrukcji mojego więzadła krzyżowego po urazie kolana. Jestem osobą raczej aktywną sportowo. Przed urazem ćwiczyłam aerobik ok. 2-3 razy w tygodniu i czasem 1 raz w tygodniu koszykówka (to powód urazu kolana). Po wypadku musiałam ograniczyć aktywność sportową właściwie do zera. Teraz ważę 75 kg przy wzroście 173 cm. Co powinnam jeść po zabiegu rekonstrukcji więzadła, a czego zdecydowanie nie, aby waga nie wzrosła przez ograniczoną możliwość poruszania się?
Przede wszystkim warto zwrócić uwagę na fakt, że brak aktywności powoduje niższe zużycie energii, dlatego dieta powinna być niżej energetyczna (mniej więcej o 150 kcal mniej /dobę w stosunku do standardowego spożycia). Po operacji warto zwrócić uwagę na odpowiednią podaż antyoksydantów, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, białka, kolagenu, glukozaminy. Zabieg chirurgiczny to stres dla naszego organizmu, dlatego w diecie powinny się znaleźć produkty zwalczające wolne rodniki. Właściwie dobrane tłuszcze posiadają działanie przeciwzapalne co pozwala na szybszy powrót do zdrowia.
Tego rodzaju związki możemy znaleźć w orzechach, migdałach, oleju lnianym oraz rybach np: śledź, dorsz i łosoś. Skarbnicą antyoksydantów są warzywa i owoce. Powinny stanowić podstawę racjonalnej diety. Najlepszym sposobem dostarczenia odpowiedniej ilości warzyw i owoców jest przygotowywanie sałatek i surówek. Spożywane w postaci surowej soki z wyciskarki są źródłem witamin i składników mineralnych. Unikać powinna pani słodyczy, słodkich napojów słodzonych syropem glukozowo-fruktozowym, przetworzonej żywności.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE, główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl
Inne porady tego eksperta