Przede wszystkim warto zwrócić uwagę na fakt, że brak aktywności powoduje niższe zużycie energii, dlatego dieta powinna być niżej energetyczna (mniej więcej o 150 kcal mniej /dobę w stosunku do standardowego spożycia). Po operacji warto zwrócić uwagę na odpowiednią podaż antyoksydantów, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, białka, kolagenu, glukozaminy. Zabieg chirurgiczny to stres dla naszego organizmu, dlatego w diecie powinny się znaleźć produkty zwalczające wolne rodniki. Właściwie dobrane tłuszcze posiadają działanie przeciwzapalne co pozwala na szybszy powrót do zdrowia.
Tego rodzaju związki możemy znaleźć w orzechach, migdałach, oleju lnianym oraz rybach np: śledź, dorsz i łosoś. Skarbnicą antyoksydantów są warzywa i owoce. Powinny stanowić podstawę racjonalnej diety. Najlepszym sposobem dostarczenia odpowiedniej ilości warzyw i owoców jest przygotowywanie sałatek i surówek. Spożywane w postaci surowej soki z wyciskarki są źródłem witamin i składników mineralnych. Unikać powinna pani słodyczy, słodkich napojów słodzonych syropem glukozowo-fruktozowym, przetworzonej żywności.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE, główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl
Inne porady tego eksperta