Dieta przy niedoczynności tarczycy [Porada eksperta]
Mam 48 lat, 100 kg i figurę typu jabłko. Mam niedoczynność tarczycy i jestem po "kobiecych operacjach". Teraz mam unormowany hormon tarczycy i stosuję HTZ w plastrach. Moja waga utrudnia mi życie, jestem ociężała, tyję w pasie. Dietetyk w moim mieście jak słyszy, że biorę hormony załamuje ręce... Mam mało ruchu, ale staram sie jeść zdrowo - jem 5 raz dziennie, piję 2 littry wody, trochę spaceruję. Pomocy
Dietę warto przede wszystkim skonsultować z dietetykiem, nawet z innego miasta. Chodzi o to, aby indywidualnie do pani zapotrzebowania został dobrany poziom energetyczny i skład diety. Dieta w przypadku niedoczynności tarczycy powinna zapewnić podaż białka na poziomie ok. 15% całkowitego zapotrzebowania energetycznego. Zwiększona ilość białka w diecie podwyższa tempo przemian metabolicznych i stymuluje utlenianie kwasów tłuszczowych. Przy tym bardzo ważne jest aby pamiętać o odpowiedniej ilości płynów - ok. 1,5-2l wody niegazowanej na dobę. Można wybrać te, które zawierają w swoim składzie jod (o ile przeciwciała są w normie). Tempo przemiany materii można również podwyższyć uprawiając regularny, umiarkowany wysiłek fizyczny. Dieta powinna dostarczać mniejszych ilości tłuszczu (zwykle ich podaż należy ograniczyć do 25% całkowitej energetyczności diety). Kupując więc ryby, nabiał czy mięso proszę wybierać chude, tak samo jak niskotłuszczowe produkty mleczne.
Podstawą diety powinny być, jak zawsze, pełnoziarniste produkty zbożowe: ciemne pieczywo, kasze, pełnoziarniste makarony, ryż oraz płatki zbożowe. Proszę również pamiętać o tym, aby ograniczać cukry proste oraz wszelkie produkty z ich dodatkiem.
Podczas przygotowywania potraw, najbardziej zalecane są zdrowe techniki kulinarne: gotowanie na parze, pieczenie i duszenie. Ponadto proszę zwrócić uwagę na odpowiednią ilość witaminy A, C i B1 oraz składników mineralnych, szczególnie wapnia, zwiększenie ilości zielonych i czerwonych warzyw, wyeliminowanie produktów, które pogarszają wchłanianie jodu i mają właściwości goitrogenne (wolotwórcze) czyli: kalafiora, brukselki, rzepy, kapusty, orzeszków ziemnych oraz niektórych strączkowych – fasoli, grochu, soi (jednak gotowanie obniża ilość goitrogeów o ok.30%). Warto zwiększyć w menu ilość z ryb morskich oraz owoców morza.
Śniadanie ok. 300 kcal 3 łyżki płatków owsianych, szklanka wody, 2 nekterynki i łyżka borówek amerykańskich, łyżka siemienia lnianego, łyżeczka ziaren słonecznika. Płatki namocz na noc. Rano dodaj siemię lniane i pokrojone owoce, posyp borówkami i ziarnami słonecznika.
II śniadanie ok. 150 shake malinowy - zmiksuj szklankę malin ze szklanką kefiru lub maślanki.
Obiad ok. 400 kcal dorsz z warzywami - filet dorsza ok. 200 g skrop sokiem z cytryny, posyp sezamem i upiecz na grillu. Zjedz z uduszonymi na oliwie i pokrojonymi w kawałki: cukinią, bakłażanem, małymi ziemniakami, czerwoną papryką i pomidorami.
Podwieczorek ok. 60 kcal 1 gruszka
Kolacja ok. 250 kcal omlet z warzywami: 2 białka ubij na sztywną pianę dodaj 1 żółtko, łyżkę płatków owsianych, pokrojonego w kawałki pomidora, 3 oliwki i paprykę. Usmaż na łyżeczce masła. Posyp szczypiorkiem i zjedz z 2 łyżkami serka wiejskiego light.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE, główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl
Inne porady tego eksperta