Dieta przy reumatoidalnym zapaleniu stawów [Porada eksperta]

2009-04-20 14:07

Chciałam panią zapytać, co można jeść, a czego nie przy RZS? Bolą mnie stawy kolan i ramion. Czytałam, że nie można jeść mięsa, nabiału, owoców, cytrusów i wielu innych produktów. Nie wiem czy to do końca prawda. Bardzo bym prosiła o odpowiedź.

Porada dietetyka
Autor: Getty Images

Jedzenie ma spory wpływ na zaostrzanie lub zmniejszanie bólu reumatoidalnego. Jednak dieta w RZS z pewnymi wyjątkami zbliżona jest do racjonalnego odżywiania.

W Twoim menu przede wszystkim powinnaś zadbać o odpowiednią ilość ryb. Jedz je minimum 2-3 razy w tygodniu, najlepiej 150-200 g dziennie. Zawarte w rybach kwasy tłuszczowe n-3 i mającą przeciwzapalne właściwości witaminę E, znajdziesz też w mniejszych ilościach w siemieniu lnianym, oliwie z oliwek oraz w orzechach włoskich.

Codziennie jedz też dużo owoców i warzyw bogatych w antyoksydanty. Uważaj jednak na paprykę, kukurydzę, ziemniaki, pomidory, bakłażany, bo po nich u niektórych pacjentów nasila się ból i sztywność stawów. Unikaj także jedzenia mięsa (przede wszystkim wołowego), jaj oraz w nadmiarze tłustego nabiału (pełnego mleka, śmietany, serów żółtych, pleśniowych).

Unikaj soli, potraw smażonych, cukru, kawy i wszelkiego alkoholu.

Są to ogólne zalecenia, które mogą pomóc w łagodzeniu objawów RZS. Pozdrawiam.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Agnieszka Ślusarska

Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE,  główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl

Inne porady tego eksperta