Faktycznie dieta wegańska jest jednocześnie dietą o wyższym udziale węglowodanów. Warto przy wyborze składników kierować się ich naturalnością, tzn. na tyle na ile to możliwe nie kupować półproduktów. Niestety w gotowych daniach znajdzie Pani dodatki, takie jak maltodekstryna, skrobia modyfikowana, fruktoza, syrop glukozowo-fruktozowy itd. Cukry występujące naturalnie w produktach, czyli skrobia, ale także cukry proste, jak glukoza i fruktoza w owocach, są lepiej metabolizowane, gdy spożywamy je wraz z towarzyszącym im naturalnie włóknem pokarmowym oraz kwasami organicznymi. Ważniejszym wskaźnikiem niż sam indeks produktów, takich jak kasza, płatki owsiane, owoce itd., jest ŁG - ładunek glikemiczny. Wartość IG można obniżyć poprzez wybieranie produktów nieprzetworzonych, nierozgotowywanie potraw, nierozdrabnianie, chłodzenie przed spożyciem, dodawanie tłuszczu, czyli oliwy, orzechów, pestek nasion. Proszę starać się jeść kaszę, strączki i orzechy w jednym posiłku, nie przesadzać z owocami, oczyszczoną mąką, dżemami, daktylami, sokami owocowymi itd. Wtedy węglowodany z buraka, bulguru czy fasoli naprawdę Pani nie "zaszkodzą".
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE, główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl
Inne porady tego eksperta