Jak zwiększyć wagę przy kamicy nerkowej? [Porada eksperta]
Mam 27 lat , mój wzrost to 170 cm, a waga waha się od 52-54 kg. Zawsze byłam szczupłej budowy. Bardzo ciężko jest mi nabrać kilogramów, a jak już uda mi się przytyć z 1 albo 1,5 kg, to bardzo łatwo mogę je zgubić. 8 lat temu dowiedziałam się, że choruję na kamicę nerkową. Kolejną przypadłością jest "ruchoma nerka"; występuje ona u osób szczupłych. Od lekarza dowiedziałam się, że przybranie masy ciała spowoduje zmniejszenie dolegliwości spowodowanych tą chorobą. Jestem osobą jedząca wszystko, nie mam większych problemów z jedzeniem. Co mogłabym spożywać między posiłkami albo w czasie głównego posiłku? Co pomoże mi zwiększyć masę ciała? Czy może jakieś dodatkowe suplementy w postaci odżywek płynnych?
Spis treści
Gęstość czy wielkość posiłków?
Na początku proponuje zacząć notowanie przez tydzień tego, co się spożywa, o której godzinie i w jakich ilościach w celu określenia, czy ilość i wartość odżywcza przyjętego pożywienia przypadkiem nie jest za mała do zapotrzebowania organizmu. Natomiast, jeśli tak jest, należałoby powoli próbować zwiększyć gęstość spożywanych posiłków. Oczywiście, nie polega to na spożywaniu produktów wysokokalorycznych typu fast food, chipsy, słodyczy, pączków itd. Powodem tego jest to, że pomimo, iż te produkty posiadają dużą wartość energetyczną są ubogie w inne składniki odżywcze. Takie żywienie może doprowadzić, nie do przytycia, ale do innych przykrych konsekwencji dla organizmu np. hipercholesterolemii, cukrzycy, nadciśnienia tętniczego.
Zdrowe przybieranie masy ciała
Zdrowe przybieranie masy ciała powinno wiązać się z zastosowaniem diety opartej na zasadach zdrowego żywienia. Powinno spożywać się regularnie 5 posiłków dziennie, które ze względu na produkty, powinny być urozmaicone. W naszej diecie powinny znaleźć się produkty zbożowe, warzywa, owoce, mleko i produkty mleczne, mięso, ryby, oleje. Jednak podaż mleka i produktów mlecznych w przypadku kamicy wapniowej należy ograniczyć. Różnorodność diety i umiejętność mieszania produktów w jednym posiłku jest istotna. Posiłek powinien zawierać zarówno węglowodany, tłuszcze oraz białka. Jednak większą część powinny stanowić węglowodany, natomiast ograniczeniu powinno ulec białko.Jeśli jemy mięso to raczej wybierajmy te chude (np. drób), natomiast ryby tłuste (łosoś, śledź, halibut, makrela), zawsze obowiązkowo spożywane z węglowodanami, ale nie tylko w postaci warzyw tylko np. z ryżem pełnoziarnistym, ziemniakami itd.
Co jeść, aby przytyć?
Wielkość posiłku powinna być dostosowana do objętości żołądka danej osoby, czyli nie powinien być on zbyt duży. Bardziej istotne jest, aby posiłek zawierał wysoką gęstość energetyczną. Do posiłków można dodawać orzechy i suszone owoce takie jak morele, śliwki, rodzynki itd., zwiększają one gęstość energetyczną oraz spożywać banany, awokado, winogrona, czereśnie. Należy pamiętać, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, powinien on dawać nam zastrzyk energii na cały dzień, nie należy go pomijać. Ważne jest, aby pamiętać o tym, że zarówno zdrowe tycie, jak i zrzucanie masy ciała powinno wynosić 0,5kg-1kg na tydzień. Jeśli chodzi o odżywki płynne, dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego, to dobrym rozwiązaniem mogą być Nutridrinki, można je dodawać do posiłku np. do sałatek, zup lub też spożywać oddzielnie jako posiłek.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE, główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl
Inne porady tego eksperta