Pomimo tak licznych ograniczeń w eliminacji danych produktów jak najbardziej można twoją dietę zbilansować tak, aby pokrywała zapotrzebowanie na składniki odżywcze i energetyczne. W pierwszym etapie spowoduje to zatrzymanie spadku masy ciała, a następnie przybieranie na wadze. Jednak ze względu na liczne wykluczenia produktów proszę, byś udała się do dietetyka, który - po szczegółowej analizie wyników badań oraz wywiadzie żywieniowym - odpowiednio dobierze plan żywieniowy.
Jednak już teraz możesz zwiększyć ilość spożywanych produktów, które są bogate w związki odżywcze, jednocześnie posiadając wysoką wartość energetyczną, są nimi: awokado, orzechy, siemię lniane; oleje roślinne: rydzowy, lniany, rzepakowy nierafinowany, oliwa z oliwek. Ze względu na towarzyszące dolegliwości żołądkowo-jelitowe spożywaj posiłki w spoczynku i spokojnej atmosferze o regularnych porach i w małych objętościach. Zacznij prowadzić dzienniczek żywieniowy i obserwować swój organizm: po czym czujesz się dobrze, a po jakich produktach gorzej. Pozwoli to wyeliminować produkty, których nie tolerujesz, dzięki temu ograniczą się niekorzystne objawy bólowe i poprawi twoje samopoczucie. Proponuję też pić wyciszające i uspakajające układ nerwowy zioła, np. melisę. Warto także pomyśleć o delikatnej aktywności fizycznej, np. joga.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE, główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl
Inne porady tego eksperta