Jedzenie owoców i picie domowych soków [Porada eksperta]

2013-04-08 12:36

Kiedy najzdrowiej jeść owoce (tzn. przed czy po posiłku)? I czy można rano, na czczo, zjeść owoc lub wypić szklankę soku owocowego, świeżo wyciśniętego, a np. po około 0.5 h zjeść śniadanie?

Porada dietetyka
Autor: Getty Images

Owoce ze względu na dużą ilość cukrów prostych (fruktozy, glukozy) są szybko trawione. Owoce opuszczają żołądek już po 20-30 minutach. Właściwy rozkład i wchłanianie cukrów następuje dopiero w jelicie cienkim. Z tego wynika podstawowa zasada, że owoce nie powinny być jedzone bezpośrednio po posiłku. W przypadku jedzenia owoców np na deser, gdy żołądek jest jeszcze wypełniony masą pokarmową z obiadu, owoc nie może przejść do jelit. Wtedy fermentuje w żołądku i kwaśnieje powodując zaburzenia trawienne i dyskomfort. Czas, jaki powinien upłynąć po zjedzeniu posiłku, żeby móc bez problemów zjeść owoce, zależy od tego, z czego składał się posiłek. Jeżeli były to sałaty lub surowe jarzyny - muszą upłynąć 2 godziny, jeżeli był to pełny posiłek wegetariański wystarczą 3 godziny, jednak po posiłku mięsnym najlepiej odczekać około 3,5 do 4 godzin. Nie dotyczy to owoców niefermentujących (maliny, jeżyny, truskawki, porzeczki, czarne jagody, cytryny) oraz owoców fermentujących, jeżeli zostały ugotowane. Te same zasady dotyczą soków owocowych, przy czym soki są mniej polecane niż owoce w całości. Zatem jeżeli już decyduje się Pani na sok to najlepiej 30 min przed posiłkiem i to sok świeżo wyciskany z owoców.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Agnieszka Ślusarska

Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE,  główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl

Inne porady tego eksperta