Kiedy owoce mają niższe, a kiedy wyższe IG? [Porada eksperta]

2016-04-16 1:47

Owoce zawierają wiele witamin i minerałów, które korzystnie wpływają na koncentrację, pamięć itp. Ale, jak wiadomo, zawierają również dużo cukrów prostych, które nie są wskazane w diecie mózgu ze względu na gwałtowny skok i, co za tym idzie, spadek poziomu cukru we krwi, powodując zmęczenie. Słyszałam, że jeśli je się cukry proste (tj. owoce) w połączeniu z tłuszczami, są one trawione wolniej. Czy to jest prawda i dlaczego? To znaczy, że owoce jedzone "solo" nie są tak zdrowe, za jakie są powszechnie uważane? Dlaczego w takim razie batony zawierające zarówno dużo cukrów prostych, jak i tłuszczów powodują tak duże wahania poziomu glukozy?

Porada dietetyka
Autor: Getty Images

Tak, to prawda, że owoce jedzone z tłuszczem, np. migdałami, orzechami czy tłustym serem, wolniej podnoszą glukozę we krwi. Wynika to z tego, że tłuszcz opóźnia trawienie węglowodanów. Taki posiłek ma niższy indeks glikemiczny. Owoce jedzone "solo" będą szybciej ponosić glukozę we krwi, zatem mają wyższe IG. Batony zawierające tłuszcz mają niższe IG niż np. cukierki niezawierające tłuszczu, gdyż wolniej podnoszą cukier.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Agnieszka Ślusarska

Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE,  główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl

Inne porady tego eksperta