Co się dzieje z twoim ciałem, gdy codziennie bierzesz witaminę D?
Witamina D jest niezbędna dla właściwej pracy organizmu. Wspiera zdrowie kości, wzmacnia odporność i nie tylko. Chroni przed wieloma chorobami. Sprawdź, jak prawidłowy poziom witaminy D wpływa na twoje ciało.
Witamina D jest rozpuszczalna w tłuszczach i naturalnie występuje w żywności. Jest także wytwarzana, gdy promienie ultrafioletowe (UV) ze światła słonecznego docierają do skóry i wyzwalają jej syntezę.
Jak witamina D wpływa na organizm?
Według National Institutes of Health, witamina D wspomaga wchłanianie wapnia w jelitach i pomaga regulować stężenie wapnia i fosforu we krwi. Dzięki temu wspiera utrzymanie zdrowych, mocnych kości, a także pomaga regulować funkcje szkieletu, nerwów i mięśni.
Prozdrowotne właściwości witaminy D ujawnia coraz więcej badań. Dotychczas udowodniono już, że witamina D łagodzi stany zapalne, reguluje metabolizm, regeneruje neurony, wspiera zdrowy sen, pomaga w regeneracji wątroby, wspiera szpik kostny, a nawet zwiększa produkcję plemników.
Długoterminowy niedobór tej witaminy może osłabić układ odpornościowy i pogarsza zdrowie kości. Brak wystarczającej ilości witaminy D zwiększa także ryzyko niektórych schorzeń, takich jak depresja, choroby układu krążenia, migreny, osteoporoza i niektóre rodzaje raka.
Toksyczność witaminy D
W okresie jesienno-zimowym dużo więcej czasu spędzamy w zamkniętych pomieszczeniach, bez dostępu do światła dziennego. To z tego powodu poziom witaminy D może być niewystarczający.
Aby zapobiec niedoborom witaminy D, często decydujemy się dostarczać ją do organizmu na drodze suplementacji. Wiele osób nie zdaje sobie jednak sprawy z możliwej toksyczności witamin i minerałów.
Toksyczność witaminy D jest jednak możliwa i często wynika z suplementacji, a nie z dostarczania jej organizmowi wraz z pożywieniem lub w trakcie ekspozycji na słońce. Nie zaleca się przyjmowania więcej niż 4000 IU, chyba że pod nadzorem lekarza.
Tak rozpoznasz zatrucie witaminą D
Eksperci są zgodni, że w dużej mierze toksyczność witaminy D występuje przy dawkach powyżej 10 000 IU dziennie. Zatrucie witaminą D można rozpoznać po następujących objawach:
- mdłości
- wymioty
- osłabienie mięśni
- utrata apetytu
- zaparcia
- dezorientacja
- mimowolna
- utrata masy ciała
- nieregularne tętno
- uszkodzenie naczyń krwionośnych
Dodatkowo, nadmierny poziom witaminy D w organizmie może wpływać na czynność nerek i powodować takie objawy, jak odwodnienie, nadmierne oddawanie moczu i pragnienie, kamienie nerkowe, a nawet niewydolność nerek.
Źródła witaminy D w pożywieniu
Najlepszym sposobem na utrzymanie prawidłowego poziomu witaminy D w organizmie jest dostarczanie jej wraz z pożywieniem. Znajdziesz ją między innymi w produktach, takich jak:
- tłuste ryby: łosoś, tuńczyk, śledź, miecznik i sardynki
- wątroba wołowa
- olej z wątroby dorsza
- żółtka
- grzyby
Bezpieczna suplementacja
Suplementacja witaminy D powinna odbywać się pod kontrolą lekarza. Wcześniej należy zbadać poziom witaminy D w organizmie. Na podstawie wyników badań, lekarz zaleca odpowiednią dawkę witaminy D.
Zalecana dzienna dawka witaminy D wynosi:
- 400 IU dla dzieci do 12 miesiąca życia,
- 600 IU dla osób w wieku od roku do 70 roku życia,
- 800 IU dla osób powyżej 70 roku życia.
Warto także dodać, że witamina D wchodzi w interakcje z niektórymi lekami i innymi suplementami diety. Nie zaleca się suplementacji witaminY D osobom stosującym statyny lub tiazydowe leki moczopędne.