Jaka dieta przy alergii na nikiel? [Porada eksperta]
Mam alergie na nikiel. Jak skomponować dietę, żeby dostarczyć organizmowi niezbędnych witamin i minerałów?
Alergia na nikiel może nieść ze sobą niedobory, dlatego bardzo ważne jest, aby po wykluczeniu produktów uczulających pozostałą część diety urozmaicać, czyli stosować różne produkty. Bezwzględnie proszę wykluczyć:
- podroby, ser topiony, kukurydzę, groszek, piwo, wino czerwone;
- produkty z owsa, gryki, wszystkie gotowe ciasta, margarynę, dania typu fix, dania gotowe, czekoladę w każdej postaci, również kakao, marcepan, pomidor i wszystkie pochodne, typu ketchup, koncentrat, orzechy, migdały, słonecznik, śledź, tuńczyk, łosoś, makrela, owoce morza, nasiona soi i wszystkie produkty sojowe, wiśnie, śliwki, rodzynki, owoce w puszkach, wszystkie rodzaje konserw, mocną kawę, herbatę, kwaśne soki z kartoników.
Nikiel występuje w naprawdę wielu produktach spożywczych. Już wykluczenie powyższych zmniejszy znacznie objawy alergii. Najważniejsza, jak przy każdej alergii jest samoobserwacja i dieta eliminacyjna. Na pewno bezpieczne dla pani są: makaron, ryż, wszystkie produkty z białej mąki, większość warzyw i owoców, jaja, mięso, ryby (ale bez wymienionych powyżej), masło, mleko, sery białe, napoje fermentowane typu kefir czy zsiadłe mleko.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Katarzyna Pryzmont - dietetyk, psychodietetyk, właściciel gabinetu dietetycznego ATP. Specjalizuje się w odchudzaniu dorosłych, prowadzi warsztaty i wykłady dotyczące motywacji podczas zmiany nawyków żywieniowych mi.in. "Jak radzić sobie z pokusami podczas odchudzania". Więcej na www.katarzynapryzmont.pl
Inne porady tego eksperta