Dieta na reumatoidalne zapalenie stawów (RZS): jadłospis

2018-02-06 13:14

Jeśli masz objawy reumatoidalnego zapalenia stawów (RZS) - narzekasz na bóle stawów, sztywnienie i obrzęki - przyjrzyj się swojej diecie. Wyeliminuj z jadłospisu produkty, które ci szkodzą i wprowadź te, które poprawią kondycję stawów i złagodzą dolegliwości związanie z RZS.

Dieta na reumatyzm (reumatoidalne zapalenie stawów): jadłospis
Autor: Thinkstockphotos.com Dieta na reumatyzm (reumatoidalne zapalenie stawów): jadłospis

Spis treści

  1. Dieta na reumatoidalne zapalenie stawów (RZS). Dzień 1
  2. Dieta na reumatoidalne zapalenie stawów (RZS). Dzień 2
  3. Dieta na reumatoidalne zapalenie stawów (RZS). Dzień 3
  4. Dieta na reumatoidalne zapalenie stawów (RZS). Dzień 4
  5. Dieta na reumatoidalne zapalenie stawów (RZS). Dzień 5
  6. Dieta na reumatoidalne zapalenie stawów (RZS). Dzień 6
  7. Dieta na reumatoidalne zapalenie stawów (RZS). Dzień 7

Dieta na reumatoidalne zapalenie stawów, gościec stawowy (RZS) to jeden z najważniejszych elementów wspomagających leczenie - pomaga zapobiegać dolegliwościom, łagodzi ból i stany zapalne stawów.

Dieta na reumatoidalne zapalenie stawów (RZS). Dzień 1

  • śniadanie

jajecznica z 3 jajek na 1 łyżce oleju kokosowego z pomidorem i szczypiorkiem

  • II śniadanie

kanapki z chleba żytniego na zakwasie posmarowane pastą z awokado, czosnku i oliwy z oliwek (2 łyżki na całe awokado)

  • obiad

łosoś pieczony w folii z cytryną i koperkiem, komosa ryżowa 5-8 łyżek, surówka z kapusty kiszonej z 1 łyżką oliwy z oliwek

  • podwieczorek

1-2 szklanki jagód lub malin, garść orzechów włoskich

  • kolacja

zupa krem brokułowa na wywarze warzywnym z komosą ryżową i 1 łyżką oliwy z oliwek

Dieta na reumatoidalne zapalenie stawów (RZS). Dzień 2

  • śniadanie

kanapki z chleba żytniego na zakwasie z pastą z wędzonej makreli z cebulą, ogórkiem kiszonym i 1 łyżką oliwy z oliwek + warzywa.

  • II śniadanie

koktajl: garść liści szpinaku zalać połową szklanki wody, wkroić jabłko i pół banana. Dodać ½ łyżeczki startego imbiru, cynamon. W razie potrzeby rozcieńczyć wodą.

  • obiad

Klopsiki w czerwonym sosie z fasolą i natką pietruszkiSkładniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego, kartonik przecieru pomidorowego, 3 czerwone papryki wcześniej upieczone i obrane ze skórki, 2 puszki czerwonej fasoli, natka pietruszki, przyprawy, np. sól, pieprz, słodka papryka, kumin, kolendraMięso przyprawić, uformować małe pulpeciki, układać na rozgrzanej patelni i dusić na niewielkiej ilości tłuszczu. W garnku umieścić przecier pomidorowy, pokrojoną w kawałki paprykę, posiekaną natkę pietruszki i przyprawy. Zblendować na gładki sos. Do sosu przełożyć pulpeciki, gotować 15 minut. Na patelnię po pulpecikach wrzucić odcedzoną i opłukaną fasolę. Podsmażać przez chwilę, aż fasola zacznie pękać. Wrzucić fasolę do garnka z sosem i pulpecikami, wymieszać.

  • podwieczorek

Jaglanka z 3-6 łyżek kaszy jaglanej, 2 kostek pokruszonej gorzkiej czekolady, ½ szklanki wypestkowanych wiśni i 100 ml mleka kokosowego.

  • kolacja

Sałatka z sałaty, rukoli, pomidora, ½ czerwonej papryki, 3-4 pomidorów suszonych, 100 g tuńczyka w sosie własnym, 1 łyżeczki octu balsamicznego, 1-2 łyżek oliwy z oliwek.

Dieta na reumatoidalne zapalenie stawów (RZS). Dzień 3

  • śniadanie

omlet z 3 jajek i 1-2 łyżek mąki kokosowej smażony na 1 łyżce oleju kokosowego posmarowany mlekiem kokosowym i posypany malinami

  • II śniadanie

2-3 kabanosy wysokiej jakości, 2-3 ogórki kiszone

  • obiad

Skrzydełka w marynacie miodowej: skrzydełka marynować w 2 łyżkach oliwy z oliwek, 1 łyżce miodu z dodatkiem szczypty soli, pieprzu, kurkumy, przeciśniętego przez praskę czosnku. Piec 40 minut w piekarniku nagrzanym na 200 st. C.Pół lub 2/3 woreczka kaszy gryczanej, Surówka z tartej marchewki z 1 łyżką oliwy z oliwek i natką pietruszki

  • podwieczorek

3 surowe marchewki, sok z buraka jednodniowy lub wyciskany samodzielnie

  • kolacja

pokrojona w kostkę cukinia duszona z pokrojonymi w plasterki pieczarkami z dodatkiem 3-5 łyżek ugotowanej komosy ryżowej, 1-2 łyżek oliwy z oliwek, bazylią, oregano, czosnkiem.

Dieta na reumatoidalne zapalenie stawów (RZS). Dzień 4

  • śniadanie

sałatka z sałaty, pomidora, ogórka, ½ awokado, 50 g wędzonego łososia, 2 łyżek oliwy z oliwek.

  • II śniadanie

2 jabłka pokrojone na kawałki wymieszane z cynamonem pieczone pod kruszonką.

  • obiad

Makaron gryczany podany z duszoną cukinią i pomidorkami koktajlowymi, wymieszany z pesto, polany 1 łyżką oliwy z oliwek i posypany 1 łyżką parmezanu.

  • podwieczorek

koktajl: 100 ml mleka kokosowego + pół szklanki wody + szklanka jagód.

  • kolacja

gotowany kalafior polany 1 łyżką masła z 2-3 pomidorami suszonymi i 1-2 łyżkami prażonego sezamu.

Polecamy
jesz co lubisz kulinaria

Autor: Time S.A

Indywidualnie dobrana dieta pozwoli Ci jeść zdrowo i smacznie, nawet gdy lekarz zalecił Ci dietę leczniczą. Skorzystaj z JeszCoLubisz, innowacyjnego systemu dietetycznego online od Poradnika Zdrowie i zadbaj o swoje zdrowie i dobre samopoczucie. Ciesz się profesjonalnie skomponowanym menu i stałym wsparciem dietetyka już dziś!

Dieta na reumatoidalne zapalenie stawów (RZS). Dzień 5

  • śniadanie

3 jajka gotowane na miękko, 2 pomidory z cebulką polane 1 łyżką oliwy z oliwek.

  • II śniadanie

brownie z mąki kokosowejskładniki: 3 duże dojrzałe banany, 2 łyżki gorzkiego kakao, 4 łyżki migdałów, 8 łyżek mąki kokosowej banany rozgnieść widelcem i zmiksować z mąką oraz kakao. Masa powinna być lepka. Dodać migdały i ugnieść ciasto. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i umieścić ciasto. Wstawić do lodówki na minimum 7h.

  • obiad

pstrąg grillowany lub pieczony w całości, surówka z kapusty kiszonej z 1 łyżką oliwy z oliwek.

  • podwieczorek

garść orzechów włoskich, sok marchwiowy jednodniowy lub wyciskany samodzielnie.

  • kolacja

kanapki z chleba żytniego na zakwasie posmarowane masłem z wędliną wysokiej jakości, sałatą, pomidorem, ogórkiem.

Dieta na reumatoidalne zapalenie stawów (RZS). Dzień 6

  • śniadanie

omlet z 3 jajek i 1-2 łyżek mąki kokosowej smażony na 1 łyżce oleju kokosowego z rukolą, 2-3 pomidorami suszonymi, 3 plastrami wędliny wysokiej jakości polany 1 łyżką oliwy z oliwek.

  • II śniadanie

koktajl pietruszkowy: zmiksować jabłko z połową natki pietruszki, szklanką wody i sokiem z połowy cytryny.

  • obiad

włoska zupa z ciecierzycą z dodatkiem połowy woreczka ryżuskładniki: 3-4 świeże pomidory LUB 1 puszka pomidorów, 3/4 szklanki ciecierzycy, 2 ząbki czosnku, pęczek natki pietruszki, sól, pieprzugotować ciecierzycę (aż będzie miękka). Czosnek drobno posiekać i podsmażyć, następnie dodać pomidory w puszce oraz pół litra wody. Gotować przez 10-15 minut. Dodać odcedzoną ciecierzycę i posiekaną natkę pietruszki oraz szklankę wody. Zupę gotować jeszcze przez 5 minut. Doprawić. Połowę zupy zmiksować  wymieszać z resztą zupy.

  • podwieczorek

½ awokado pokrojonego w plasterki ze szczyptą soli.

  • kolacja

duszony szpinak na 1 łyżce oleju kokosowego z wyciśniętym ząbkiem czosnku, 2-3 pomidorami suszonymi, połową lub 2/3 woreczka ugotowanej kaszy jaglanej i 1 łyżką oliwy z oliwek.

Dieta na reumatoidalne zapalenie stawów (RZS). Dzień 7

  • śniadanie

5-8 łyżek płatków owsianych gotowanych na wodzie z brzoskwinią, 1 łyżką chia, 1 łyżką wiórków kokosowych i 1 łyżką orzechów włoskich.

  • II śniadanie

2-3 kabanosy wysokiej jakości, 2-3 ogórki kiszone

  • obiad

grillowana pierś kurczaka, gotowany brokuł polany 1 łyżką oliwy z oliwek

  • podwieczorek

koktajl: szklanka mleka migdałowego z 2 szklankami malin i 2 łyżkami wiórków kokosowych

  • kolacja

zupa z curryskładniki: woreczek ugotowanego ryżu brązowego, średnia marchewka, średnia pietruszka, mały seler, pół pora, średnie jabłko, 1 łyżka curry (w proszku), ziele angielskie, liść laurowy, 4 goździki, cała natka pietruszkido 1 l wody dodać pokrojoną w plasterki marchewkę, pietruszkę, seler i jabłko. Gotować zupę około 20 min. Przyprawić. Podawać z ryżem.