Naturalne nie zawsze znaczy zdrowe. 6 ziołowych suplementów szkodliwych dla wątroby
Wielu użytkowników mediów społecznościowych, w tym TikToka, promuje korzyści wynikające ze stosowania suplementów , co przyczyniło się do wzrostu ich popularności. Okazuje się jednak, że ziołowe preparaty dostępne bez recepty mogą być niezdrowe i stanowić zagrożenie dla wątroby. Na jakie suplementy trzeba uważać?
Najnowsze badania przeprowadzone przez naukowców z University of Michigan wykazały, że sześć popularnych suplementów ziołowych może stanowić zagrożenie dla zdrowia wątroby.
Badacze oszacowali, że w ciągu ostatnich 30 dni co najmniej jeden potencjalnie hepatotoksyczny preparat przyjęło około 15,6 miliona Amerykanów.
6 popularnych suplementów
Ashwagandha może pomóc obniżyć poziom kortyzolu we krwi, przyczynić się do poprawy jakości snu i radzenia sobie ze stresem. Okazuje się jednak, że może być potencjalnie groźna i skutkować uszkodzeniem wątroby.
Pluskwica groniasta pochodzi z Ameryki Północnej, jest to roślina popularna w ziołolecznictwie. Przypisuje się jej redukcję dolegliwości związanych z menopauzą, takich jak uderzenia gorąca, nocne poty i wahania nastroju.
Kilka raportów powiązało stosowanie pluskwicy z uszkodzeniem wątroby, zdarzyły się przypadki zapalenia i niewydolności wątroby, wymagające przeszczepu - zauważył Samael Tejada, ekspert medycyny funkcjonalnej.
Tamaryndowiec malabarski (garcinia cambogia) to tropikalny owoc, który jest powszechnie stosowany jako suplement wspomagający odchudzanie. Zawiera kwas hydroksycytrynowy (HCA), który uważa się za pomocny w hamowaniu apetytu.
Zgłoszenia ostrej niewydolności wątroby i objawów przypominających zapalenie wątroby były związane z Garcinia cambogia, często u osób, które łączą ją z innymi suplementami wspomagającymi odchudzanie - wyjaśniał Samuel Tejada
Ekstrakt z zielonej herbaty jest bogaty w przeciwutleniacze (katechiny), może redukować stres oksydacyjny powiązany z chorobami przewlekłymi, takimi jak rak, cukrzyca i schorzenia układu krążenia.
Niestety jednocześnie grozi zapaleniem lub niewydolnością wątroby. Toksyczność ekstraktu zależy prawdopodobnie od dawki i gromadzenia się katechin w wątrobie.
Czerwony ryż drożdżowy to tradycyjny chiński lek wytwarzany poprzez fermentację ryżu z dodatkiem drożdży o nazwie Monascus purpureus, który słynie jako środek na obniżenie stężenie cholesterolu i poprawę kondycji serca.
Czerwony ryż drożdżowy może powodować podwyższony poziom enzymów wątrobowych, zapalenie wątroby, a w rzadkich przypadkach ostrą niewydolność wątroby. Ryzyko wzrasta przy wyższych dawkach i długotrwałym stosowaniu - zauważył Samuel Tejada.
Kurkuma to przyprawa powszechnie stosowana w kuchni indyjskiej. Zawiera związek o nazwie kurkumina, który ma silne właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające. Duże dawki suplementu wiążą się z toksycznością wątroby, prowadzącą do podwyższenia poziomu enzymów wątrobowych, a w rzadkich przypadkach do uszkodzenia wątroby.