Żywienie dziecka z WZJG [Porada eksperta]

2016-01-14 12:39

Jak żywić 11-letnie dziecko przy wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego? Ma też niewielką anemię.

Porada dietetyka
Autor: Getty Images

Spis treści

  1. Czego nie można jeść przy WZJG?
  2. Co jeść przy WZJG?

We wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego niestety bardzo często występują niedobory składników odżywczych. Dane z literatury wskazują, że u 81% chorych stwierdza się niedobór żelaza, a u około 65% niedokrwistość. Niekiedy współtowarzyszy temu niedobór kwasu foliowego, białka, witaminy B12 i witaminy D oraz niektórych składników mineralnych, takich jak: cynk, miedź, wapń, magnez i potas. Jeżeli jest anemia, należy poradzić się lekarza, czy konieczna jest suplementacja, czy wystarczy dieta.

Czego nie można jeść przy WZJG?

Dieta dziecka z WZJG powinna być lekkostrawna, inaczej mówiąc, należy wykluczyć produkty ciężkostrawne, wzdymające, takie jak: smażone kotlety, tłuste mięso oraz produkty pochodzenia roślinnego zawierające duże ilości celulozy, hemiceluloz i lignin. Nie powinna pani także podawać dziecku produktów zbożowych z pełnego ziarna (np. pieczywa razowego, grubych kasz, płatków zbożowych z pełnego ziarna, grubych oraz razowych makaronów). Warto zastąpić je pieczywem orkiszowym, drobnymi kaszami, ryżem. Należy też uważać na słodkie mleko, śmietany, sery podpuszczkowe, jaja na twardo i smażone. Jeżeli mleczne produkty są tolerowane, lepiej podawać lekkie twarożki, jogurty. Unikać należy smażonych i duszonych tradycyjnie potraw z mięsa, drobiu i ryb, tłustych i ostrych potraw oraz sosów, warzyw kapustnych i cebulowych, suchych nasion roślin strączkowych, papryki, ogórka zielonego, rzodkwi, rzodkiewki, wszelkich marynat (w tym oliwek z zalewy octowej), ostrych przypraw, napojów słodkich oraz gazowanych.

Co jeść przy WZJG?

Natomiast zaleca się chude mięso gotowane na parze lub wodzie, pulpety, ryby, jaja na miękko, omlety na parze, delikatne sosy na bazie oliwy, jogurtu, koktajle na bazie kefiru, warzywa gotowane i pieczone, także w postaci kremów, zupy, młode warzywa bez skóry, owoce bez skóry lub musy owocowe. Zaleca się spożywanie 5-6 małych posiłków, jak najbardziej urozmaiconych.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Agnieszka Ślusarska

Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE,  główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl

Inne porady tego eksperta