Dieta trzustkowa - zasady i jadłospis
Dieta trzustkowa odgrywa ważną rolę w procesie leczenia. Dieta w chorobach trzustki najczęściej stosowana jest przy przewlekłym i ostrym zapaleniu tego narządu. Nieprawidłowe funkcjonowanie trzustki może być groźne dla organizmu, dlatego też celem stosowania diety trzustkowej jest odciążenie organu i pomoc w jego normalnym funkcjonowaniu. Na czym polega dieta trzustkowa? Co można jeść? Które produkty są wskazane i przeciwwskazane. Jak wygląda przykładowy jadłospis?
Spis treści
- Dieta trzustkowa - zasady żywienia przy ostrym zapaleniu trzustki
- Dieta trzustkowa - produkty zalecane i przeciwwskazane
- Dieta trzustkowa - zasady żywienia przy przewlekłym zapaleniu trzustki
- Dieta trzustkowa - jadłospis
Dieta trzustkowa ma istotne znaczenie w procesie zdrowienia i zapobiega wielu dolegliwościom związanym z niewydolnością trzustki. Dieta trzustkowa to dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu i błonnika. Modyfikuje się ją odpowiednio do stanu chorego i jego możliwości trawiennych. Im ostrzejszy stan chorobowy, tym bardziej restrykcyjnie trzeba przestrzegać zaleceń żywieniowych.
W leczeniu trzustki można wyróżnić postępowanie dietetyczne w ostrym zapaleniu, procesie zdrowienia po ostrym zapaleniu i w przewlekłym zapaleniu trzustki. Zaburzona praca trzustki skutkuje upośledzonym trawieniem wszystkich makroskładników pokarmowych. Może też prowadzić do wystąpienia cukrzycy w wyniku uszkodzenia wysp trzustkowych wytwarzających insulinę. Ostre zapalenie trzustki jest stanem zagrażającym życiu.
Dieta trzustkowa - zasady żywienia przy ostrym zapaleniu trzustki
- ostre zapalenie trzustki
W ostrym zapaleniu trzustki głównym czynnikiem uszkadzającym narząd jest aktywacja enzymów trawiennych. Ta natomiast jest wywoływana przez obecność pożywienia w przewodzie pokarmowym. Dlatego w przypadku ostrego zapalenia trzustki w pierwszych dobach w ogóle nie podaje się pokarmu i napojów drogą doustną.
U osób z ciężką postacią choroby konieczne jest włączenie żywienia dożylnego lub dojelitowego przez zgłębnik z użyciem specjalnych mieszanek do żywienia enteralnego. Osobom z lekkim przebiegiem ostrego zapalenia trzustki przez 3-4 doby nie podaje się pokarmów doustnie, a dożylnie uzupełniane są płyny i elektrolity. Stosowana jest zatem kilkudniowa głodówka. Po tym czasie zaczyna się włączać posiłki podawane doustnie.
Pierwszym posiłkiem jest kleik na wodzie o objętości 200-300 ml. Przy jego dobrej tolerancji chory może zjeść jeszcze 2 posiłki na bazie kleiku wzbogacone np. o chude mleko lub gotowane warzywa.
W 2-3 dobie żywienia można zwiększyć ilość posiłków do 4-5 i rozszerzyć jadłospis o kisiel, budyń na chudym mleku czy jogurt naturalny. Kolejne urozmaicenie diety obejmuje potrawy o papkowatej lub stałej konsystencji takie jak puree warzywne, gotowane mielone mięso, chrupki kukurydziane itp.
Przy dobrej tolerancji posiłków można rozpocząć rozszerzanie diety, bazując na produktach zalecanych i przeciwwskazanych w diecie łatwostrawnej z ograniczeniem tłuszczu.
- okres zdrowienia po ostrym zapaleniu trzustki
Przez pierwszy miesiąc stosuje się dietę łatwostrawną z ograniczeniem tłuszczu i błonnika. Bezwzględnie zakazany jest alkohol w jakiejkolwiek ilości, a także produkty z puszki, konserwowe. Podstawą jadłospisu są węglowodany.
W diecie 2000 kcal dostarcza się 65 g białka, 40 g tłuszczu i 345 g węglowodanów ze źródeł o niskiej zawartości błonnika, np. pszennego czerstwego pieczywa, kaszy manny, sucharków, dżemów bez pestek.
Białko pochodzi ze źródeł o niskiej zawartości tłuszczu, np. drobiu bez skóry, chudych ryb, chudego nabiału.
Połowa tłuszczu w dziennej racji pokarmowej to tłuszcz zawarty w pożywieniu, a połowa – tzw. tłuszcz widoczny dodawany na surowo do potraw. Wybierane dodatki tłuszczowe powinny być łatwostrawne i pochodzić z masła, olejów roślinnych lub śmietanki 30%, czasem z żółtka jaja.
Potrawy powinny być przede wszystkim gotowane w wodzie lub na parze. Warzywa i owoce można spożywać jedynie w postaci gotowanej, początkowo jako puree. W formie surowej dozwolone są tylko jako soki i przeciery.
Zaleca się posiłki małe objętościowo, niezbyt zimne ani gorące, spożywane 5, a nawet do 7 razy dziennie. Do picia polecana jest woda niegazowana i słabe napary herbaty w umiarkowanej temperaturze.
W drugim miesiącu stosuje się nadal dietę łatwostrawną z ograniczeniem tłuszczu i bazuje na tych samych produktach zalecanych. Zwiększa się stopniowo zawartość białka i tłuszczu w diecie.
Nieco wzrasta kaloryczność dziennej racji pokarmowej – z 2000 kcal do 2200 kcal. Zawiera ona 70 g białka, 50 g tłuszczu i 370 g węglowodanów. Należy stopniowo zwiększać ilość tłuszczu oraz surowych produktów w diecie, obserwując reakcje organizmu.
W przypadku wystąpienia tłuszczowych stolców lub bólów brzucha, wzdęć, przelewania w jamie brzusznej, uczucia pełności po posiłku itp. należy okresowo wrócić do poprzedniego modelu odżywiania.
Stopniowo trzeba próbować wprowadzać nowe pokarmy, gdyż drugi etap diety ma doprowadzić do żywienia pełnowartościowego i tzw. diety podstawowej.
Poza posiłkami gotowanymi należy wprowadzać posiłki duszone bez uprzedniego obsmażania, pieczone w folii i pergaminie, dochodząc wraz ze wzrostem tolerancji do potraw smażonych.
Jedzenie potraw smażonych jest zwykle możliwe po całkowitym wyleczeniu. Im lepsze samopoczucie i wyniki badań, tym częściej można próbować włączania do diety surowych warzyw i produktów bogatszych w tłuszcz.
Nadal zalecana jest samokontrola i obserwowanie reakcji organizmu na nowe pokarmy.
Dieta trzustkowa - produkty zalecane i przeciwwskazane
PRODUKTY I POTRAWY | ZALECANE | ZALECANE W UMIARKOWANYCH ILOŚCIACH | PRZECIWWSKAZANE |
NAPOJE |
|
||
PIECZYWO |
|
|
|
DODATKI DO PIECZYWA |
|
||
ZUPY I SOSY |
|
|
|
DODATKI DO ZUP |
|
|
|
MIĘSO, DRÓB, RYBY | |||
POTRAWY MIĘSNE |
|
|
|
POTRAWY PÓŁMIĘSNE I BEZMIĘSNE |
|
|
|
TŁUSZCZE |
|
|
|
WARZYWA |
|
|
|
OWOCE |
|
||
DESERY |
|
|
|
PRZYPRAWY |
|
Indywidualnie dobrana dieta pozwoli Ci jeść zdrowo i smacznie, nawet gdy lekarz zalecił Ci dietę leczniczą. Skorzystaj z JeszCoLubisz, innowacyjnego systemu dietetycznego online od Poradnika Zdrowie i zadbaj o swoje zdrowie i dobre samopoczucie. Ciesz się profesjonalnie skomponowanym menu i stałym wsparciem dietetyka już dziś!
Dieta trzustkowa - zasady żywienia przy przewlekłym zapaleniu trzustki
Dieta stosowana w przewlekłym zapaleniu trzustki to dieta niskotłuszczowa o zwiększonej zawartości białka i węglowodanów. Najważniejsze jest w niej rygorystyczne przestrzeganie całkowitego zakazu picia alkoholu.
Ilość tłuszczu w diecie wynosi 40-50 g. Jest to tłuszcz zawarty w produktach i dodawany do potraw w ilości po 20-25 g.
Białko podaje się w ilości 1-1,5 g/kg masy ciała. Powinno pochodzić ze źródeł o niskiej zawartości tłuszczu, jak drób bez skóry, chude ryby, białko jaja, chudy twaróg. Z produktów należy usuwać widoczny tłuszcz, odkrajając go z wędlin, mięs, zdejmując warstwę tłuszczu z zupy itp.
W przypadku tłuszczowych stolców można poprawić tolerancję na tłuszcz, podając preparaty z enzymami trzustkowymi.
Węglowodany stanowią podstawowe źródło energii w diecie trzustkowej. Powinny pochodzić ze źródeł o niskiej zawartości błonnika, np. pszennego pieczywa, lanych klusek, przecierów owocowych.
Tolerancja na warzywa i owoce jest bardzo indywidualna. Przeciwwskazane są warzywa i owoce wzdymające: kapusta, cebula, czosnek, suche nasiona roślin strączkowych, gruszki, śliwki i czereśnie.
W przypadku nietolerowania warzyw surowych należy spożywać gotowane. Polecane techniki kulinarne to gotowanie w wodzie i na parze, pieczenie w folii lub pergaminie, duszenie bez obsmażania. Zupy gotuje się na wywarach warzywnych bez zasmażek.
Posiłki należy jeść 5 razy dziennie w regularnych odstępach czasu i w spokojnej atmosferze. Śniadanie należy zjeść do godziny po przebudzeniu, a kolację 2-3 godziny przed snem.
Posiłki powinny mieć umiarkowaną temperaturę. Z diety należy wykluczyć sklepowe słodycze, fast food, dania gotowe i inne produkty wysoko przetworzone.
Trzustka jest jednocześnie gruczołem trawiennym (wytwarzającym enzymy trawienne) i dokrewnym (wytwarzającym hormony). Położona jest w tylnej lewej części nadbrzusza bezpośrednio za żołądkiem. Trzustka wydziela sok trzustkowy, w którym znajdują się enzymy trawiące białka, węglowodany i tłuszcze, a także hormony – głównie insulinę i glukagon regulujące gospodarkę węglowodanową organizmu. W chorobach trzustki wyróżnia się ostre i przewlekłe zapalenie tego gruczołu.
Dieta trzustkowa - jadłospis
Dzień I
- śniadanie
Zupa mleczna na mleku max. 1,5 % tłuszczu z drobnymi kluseczkami.
- II śniadanie
Kanapki z bułki pszennej z chudym twarogiem i wędliną drobiową + pomidor bez skórki (jeśli jest tolerowany).
- obiad
gotowana na parze pierś kurczaka, gotowane ziemniaki puree + łyżeczka masła, gotowany na parze brokuł puree (tylko różyczki, bez łodyg).
- podwieczorek
Kisiel przygotowany samodzielnie z domowym sokiem z malin, sucharki.
- kolacja
Gotowany biały ryż z gotowanym jabłkiem i cynamonem.Dzień II
- Śniadanie
Kanapki z pszennego chleba z łyżeczką masła, chudym twarogiem i wędliną drobiową + pomidor bez skórki (jeśli jest tolerowany).
- II śniadanie
Jogurt naturalny + gotowana brzoskwinia bez skórki.
- Obiad
Dorsz pieczony w folii z koperkiem, gotowane ziemniaki, gotowana na parze cukinia bez skórki.
- Podwieczorek
Pieczone warzywa (dynia, marchewka, młoda pietruszka) polane łyżeczką oliwy z oliwek.Sucharki
- Kolacja
Zupa pomidorowa na wywarze warzywnym z drobnym makaronem pszennym.Dzień III
- śniadanie
Gotowane na mleku max. 1,5% płatki ryżowe z musem z przecieranych malin bez pestek i łyżeczką miodu.
- II śniadanie
Galaretka owocowa z bananem.
- obiad
Gotowane pulpeciki z mięsa indyczego, potrawka z duszonych warzyw (cukinii bez skórki, dyni, marchewki) zmiksowana na sos, kasza jaglana.
- podwieczorek
Serek wiejski light, sok warzywny świeżo wyciskany, np. z buraka.
- kolacja
Kanapki z pszennego chleba z łyżeczką masła, chudym twarogiem i wędliną drobiową + pomidor bez skórki (jeśli jest tolerowany).
Źródła:
- Ciborowska H., Rudnicka A., Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, PZWL, 2014
- Szpital Miejski Specjalistyczny im. Gabriela Narutowicza, T. Korab, Dieta w ostrym zapaleniu trzustki, http://www.narutowicz.krakow.pl/uploaded/FSiBundleContentBlockBundleEntityBlockFilesElement/filePath/583/dieta-w-ostrym-zapaleniu-trzustki-ozt-wyd.ii.pdf
- Szpital Uniwersytecki w Krakowie, Dieta w chorobach trzustki, https://www.su.krakow.pl/system/files/14963/767b80ed05.pdf?1446457371
- Szpital Miejski Specjalistyczny im. Gabriela Narutowicza, T. Korab, Dieta po zapaleniu trzustki, http://www.narutowicz.krakow.pl/uploaded/FSiBundleContentBlockBundleEntityBlockFilesElement/filePath/165/dietapozapaleniutrzustki.doc